Cooking | Коледни сладки

Здравейте и добре дошли в новият пост.
Той отново ще бъде коледен.. Обичам Коледа, може би вече сте разбрали, че това е любимият ми празник (по-любим дори от рождения ми ден).

Е, днешната коледна изненада, която съм ви подготвила е рецепта за най вкусните коледни сладки тип меденки.


Продуктите, които ще ви бъдат необходими са:
- 2 яйца
- 1 чаена чаша олио
- 1 чаена чаша кафява захар
- брашно
- 2 супени лъжици мед
- 1/2 чаена лъжичка сода
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
- 1 ванилия  

За глазурата:
- 1 жълтък
- пудра захар 
- украса и по желание сладкарска боя

Начин на приготвяне:
Като за начало трябва да разбием яйцата и олиото.


След това добавяме чашата кафява захар и подправките-канела, индийско орехче, мед и ванилия, заедно със содата.


След като получим хомогенна смес започваме да добавяме брашното - толкова, колкото поеме.
Ще ви обърна внимание, че в началото докато сместта може да се бърка с миксер го използвам, но после я прехвърлям на гладка повърхност и започвам да меся на ръка. В началото тестото е МНОГО, ама много лепкаво, дори първоначално си помислих, че от това нищо няма да стане, но после след като периодично добавяте брашно се получава хубаво леко твърдо тесто, с което се работи много лесно.
След като тестото е готово, не го оставям да престои в хладилник, а директно започвам да го разточвам и да изрязвам фигурките, с които разполагам. После ги прехвърлям в тава на която задължително съм сложила хартия за печене и ги пека в предварително загрята фурна на около 180 °C. Не съм засичала за колко време изпичам една тава, тъй като смятам че всяка фурна е много индивидуална, просто ги наблюдявам докато станат леко златисти, а понякога ги оставям да станат и по хрупкави - според вкуса на дегустаторите :-) 


След като ги извадя от фурната изчакам няколко минути, за да изстинат леко и тогава ги прехвърлям в чиния. След като приключа с печенето на цялото тесто (а от него не излизат малко сладки) се прехвърляме върху украсата. Разбъркайте жълтъка с миксер, но не прекалено и добавете пресята пудра захар, няма конкретно количество пудра захар, тъй като жълтъкът може да бъде с различен размер, просто трябва да се получи гъст крем (но не прекалено). Може да добавите и боя, ако желаете глазурата да бъде цветна и интересна. След това прехвърлете глазурата в шприц, може и да си направите такъв от хартия за печене. За идеи може да използвате многобройните снимки от интернет или просто да импровизирате. Сладките стават много красиви и коледни, а освен това ви гарантирам че са адски вкусни.

Ще се радвам да споделите мнението си с мен, ако изпробвате рецептата. Или да ми споделите вашата рецепта за коледни сладки, ще бъда много щастлива да я пробвам.

За контакти с мен:
facebook: https://www.facebook.com/hphadjieva  
instragam: https://www.instagram.com/hristinahadjieva/
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCRW4nLaK4nYUSS-Vh0jXXgA

email: h.hadjieva@abv.bg




Коментари

Популярни публикации